Lees hier het volledige Calcasa Jaarverslag Miljoenenwoningen in PDF
Het aantal miljoenenwoningen is voor het achtste jaar op rij toegenomen. Waren er eind 2013 nog 14.360 woningen met een waarde van boven het miljoen, eind 2021 was dit bijna met een factor tien toegenomen tot ruim 142.900 woningen. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het aantal miljoenenwoningen. Hierin is te zien dat het aantal miljoenenwoningen zeker in de laatste jaren exponentieel is toegenomen. De stijging van 69% in het afgelopen jaar is de grootste sinds Calcasa onderzoek doet naar miljoenenwoningen.
De belangrijkste oorzaak voor deze toename is uiteraard de huizenprijsontwikkeling in Nederland. Calcasa schreef eerder dit kwartaal al over de prijsontwikkelingen van de Nederlandse koopwoningvoorraad. De huizenprijzen zijn in acht jaar tijd met ongeveer 93% gestegen. Dit heeft tot gevolg dat meer woningen de grens van 1 miljoen euro hebben doorbroken het afgelopen jaar. Inmiddels is ruim 3% van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning in Nederland. Eind 2020 was dit nog geen 2%.
Amsterdam is de woonplaats met veruit de meeste miljoenenwoningen. Amsterdam telt op dit moment 18.550 woningen met een waarde boven het miljoen. Den Haag volgt op gepaste afstand met 9.300 miljoenenwoningen, gevolgd door Rotterdam (4.050) en Utrecht (3.800). Met name Utrecht en Den Haag hebben daarin een grote verandering ondergaan. In deze twee steden steeg het aantal miljoenenwoningen met respectievelijk 98% en 77%. Ter vergelijking, in Rotterdam was dit percentage 68% en Amsterdam had “slechts” 48% meer miljoenenwoningen ten opzichte van een jaar eerder.
De woonplaatsen met de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen bevinden zich voornamelijk buiten de Randstad. Kijkend naar woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen, dan zien we Groningen bovenaan deze lijst. Ten opzichte van een jaar eerder heeft hier een ruime verdubbeling plaatsgevonden. Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten zijn de andere woonplaatsen waar het aantal miljoenenwoningen meer dan verdubbeld is.
De woonplaatsen Bloemendaal en Aerdenhout staan met respectievelijk een stijging van 19% en 12% niet in de lijst van grootste stijgers van het afgelopen jaar. Er is echter wel een andere reden dat deze twee woonplaatsen opvallen. Dit zijn namelijk de enige twee woonplaatsen waar meer dan duizend miljoenenwoningen staan en waar meer dan de helft van de huizen een miljoenenwoning is. In Bloemendaal is 59% van de woningen een miljoenwoning, in Aerdenhout is dit zelfs 74%.
De Konijnenlaan in Wassenaar is voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland. De gemiddelde vierkante meter prijs in de Konijnenlaan is niet de hoogste van Nederland, maar behoort wel tot de top. In de Konijnenlaan betaal je gemiddeld 9.300 euro per vierkante meter. Een hoop geld, maar nog altijd wel minder dan wat er in de Van Breestraat en Johannes Verhulststraat betaald moet worden. In deze Amsterdamse straten betaal je respectievelijk gemiddeld 10.500 euro en 10.250 euro voor een vierkante meter woonoppervlak. De Keizersgracht in Amsterdam is overigens de straat met de meeste miljoenenwoningen in Nederland. Hier staan maar liefst 583 miljoenenwoningen. Dat zijn er dus meer dan in grote steden als Delft of Tilburg (560). De Prinsengracht en Valeriusstraat maken de top 3 van straten met de meeste miljoenenwoningen compleet.
Het verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de markt is de afgelopen jaren steeds verder uit elkaar gaan liggen. In 2013 behoorde een huis van 700.000 euro nog tot de top 1% van de markt. Een huis van 54.000 euro behoorde op dat moment tot de goedkoopste 1%. Een verschil dus van 646.000 euro. Aan zowel de bovenkant als de nderkant zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Een huis van 1.385.000 euro behoort nu tot de top 1%, terwijl een waarde van 100.000 euro in de onderste 1% valt. Hiermee is het verschil dus opgelopen tot 1.285.000 euro en op 7.000 euro na een verdubbeling van het verschil in 2013. In onderstaand figuur is deze ontwikkeling weergegeven.
AD: Dit is de duurste straat van Nederland: je betaalt er 9300 euro (!) per vierkante meter
AD: Aantal ‘stenenmiljonairs’ in Amsterdam met 48 procent toegenomen
AMweb: Aantal miljoenenwoningen steeg vorig jaar met 69 procent
Business Insider: Aantal miljoenenwoningen enorm gestegen: dit zijn de duurste straten en buurten
Dagblad van het Noorden: Dubbel zoveel inwoners van Groningen zijn stenenmiljonairs. De stad telt al 540 huizen van meer dan 1 miljoen euro
dutchnews.nl: The Netherlands has 143,000 homes that would cost more than €1 million
Haarlems Weekblad: Aerdenhout en Bloemendaal enige plaatsen met meer dan de helft miljoenenwoningen
De Limburger: Waar in Limburg vind je de meeste miljonairswoningen?
nu.nl: Drie op de honderd huizen kosten inmiddels meer dan 1 miljoen euro
Parool: Aantal ‘stenenmiljonairs’ in Amsterdam met 48 procent toegenomen
PropertyNL: Aantal miljoenenwoningen stijgt hard door
Telegraaf: Duizenden ’stenenmiljonairs’ erbij: vooral toename bij koophuizen buiten Randstad
Vastgoedjournaal: Ook het aantal miljoenenwoningen stijgt flink door
Vastgoedmarkt: Het aantal miljoenenwoningen stijgt in 2021 hard door
Bron: Calcasa